Maya alerjisi ve maya intoleransı farklıdır ve karıştırılmamalıdır.

Unlu mamuller, alkollü içecekler, fermente gıdalar ve hatta şekerlemeler de dahil olmak üzere birçok gıda maddesi maya içerir; ancak bu ürünlerde maya alerjisi nadirdir.

Maya intoleransı, gluten intoleransı veya buğday alerjisi ile aynı şey değildir.

Maya, diğer protein içeren içerik maddeleri/gıdalar gibi, kişinin duyarlılığı varsa potansiyel olarak alerjiye neden olabilir.

Bu doğru olsa da öncelikle gıda uygulamalarındaki mayanın önemli bir alerjen olarak kabul edilmediğini anlamak önemlidir.

Başlıca alerjenler nelerdir?
ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre dokuz ana gıda alerjeni vardır. Bunlar şunları içerir

  • Süt,
  • Yumurtalar,
  • Balık,
  • Kabuklu kabuklu deniz ürünleri,
  • Fındık ağacı,
  • Yer fıstığı,
  • Buğday,
  • Soya fasulyesi,
  • Susam.

Avrupa Birliği'nde başlıca alerjenlerin listesi genişletilmiştir ve herhangi bir gıdada mevcutsa 14 gıda alerjeninden oluşan bir listenin mutlaka beyan edilmesi gerekmektedir.

Aşağıdakiler AB'de başlıca alerjenler olarak kabul edilmektedir:

  • Gluten içeren tahıllar – buğday (kıluzlu buğday ve Horasan buğdayı gibi), çavdar, arpa, yulaf.
  • Kabuklular, örneğin yengeçler, karidesler, ıstakozlar,
  • Yumurtalar,
  • Balık,
  • Yer fıstığı,
  • Soya fasulyesi,
  • Süt,
  • Fındık (badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, pekan cevizi, brezilya fıstığı, antep fıstığı, macadamia/Queensland fıstığı),
  • Kereviz,
  • Hardal,
  • Susam taneleri,
  • Kükürt dioksit ve sülfitler (toplam kükürt dioksit açısından 10 mg/kg veya 10 mg/L'den fazla konsantrasyonlarda) – koruyucu olarak kullanılır,
  • Lupin,
  • Yumuşakçalar, örneğin midye, istiridye, kalamar, salyangoz.

Diyet alerjileri, bağışıklık sisteminin belirli diyet proteinlerine verdiği yanıt nedeniyle ortaya çıkar. Herhangi bir protein, kişiye bağlı olarak potansiyel bir alerjiyi tetikleyebilir. Belirli bir proteinin konsantre miktarlarını içeren gıdalar, o gıda proteinine alerjisi olan bir kişi tarafından tüketildiğinde daha şiddetli reaksiyonlara neden olabilir.

Mayanın ABD veya AB'de önemli bir gıda alerjeni olarak görülmemesi dikkat çekicidir.

Hangi yiyecekler maya içerir?
Maya, gıdalarda mayalama maddesi ve gıdaları fermente etmek için bir araç da dahil olmak üzere çok çeşitli amaçlarla kullanıldığından, çeşitli gıda maddeleri maya içerir. Aşağıda maya içeren bazı yiyecek ve içecek örnekleri verilmiştir.

Pişmiş ürünler
Mayanın en yaygın kullanımlarından biri, birçok ekmek türü, hamur işi, pizza ve diğer fırıncılık ürünlerini içeren fırınlanmış ürünlerdir. Maya, bu ürünlerde mayalama maddesi olarak ve doku ve lezzet sağlamak için kullanılır.

Bira, şarap ve alkollü içecekler
Bira ve şarap dahil birçok alkollü içecek mayayla fermente edilir. Bu ürünler her ne kadar alkol içerse de, bazı gıda alerjilerini tetikleyebilecek maya ve maya türevi molekülleri (proteinler gibi) içermektedir. Bununla birlikte, bira, şarap ve elma şarabında bulunan mayalara karşı alerjiler nadirdir ve sıklıkla çoklu duyarlılığı olan kişilerde ortaya çıkar. Birçok bira ve şarabın filtrelendiğini ve maya içermediğini unutmayın.

Fermente yiyecek ve içecekler
Soya sosu, miso ve kombucha dahil olmak üzere birçok farklı fermente gıda maddesi mayayla yapılır. Bir gıda maddesi fermente edilmişse, içinde maya bulunması ihtimali yüksektir.

Maya alerjisi veya intoleransı nedir?
Öncelikle mayaların mantarlar krallığına ait olduğunu anlamak önemlidir. Mayalar dünyanın hemen her yerinde bulunur ve birçoğu hayvanlar ve bitkilerle simbiyoz halinde yaşar. Bazı mayalar çok çeşitli iklimlerde ve -5 ila 50° C ve hatta daha yüksek sıcaklıklarda büyüyebilir. Dünyanın her yerinde bulunmasına rağmen mayaya karşı alerji veya intolerans nadirdir.

Alerji ile intoleransı birbirinden ayırmak önemlidir.
Bir maya alerjisi, alerjik bir bireyin bağışıklık sistemini etkiler; burada küçük miktarlar bile, topikalden sistemik belirtilere kadar alerjik reaksiyonlara gömülü bir dizi semptomu tetikleyebilir.
Maya intoleransı tipik olarak yalnızca etkilenen bireyin sindirim sistemini etkiler ve semptomları, alerjisi olan bir bireye göre önemli ölçüde daha az ciddidir.

Maya intoleransı ve gluten intoleransı
Ayrıca birçok insanın, glüten intoleransı varken yanlışlıkla maya intoleransı olduğuna inandığını da belirtmek önemlidir, çünkü maya genellikle ekmek gibi glüten içeren gıdalarla ilişkilendirilir. Gerçek şu ki maya ve gluten tamamen farklı şeylerdir. Gluten, buğday veya arpa gibi birçok tahılda bulunan bir grup bitkisel proteindir. Mayada gluten yoktur. Bu, eğer birisinin ekmeğe karşı intoleransı varsa, bunun muhtemelen gluten intoleransı olduğu anlamına gelir. Genel popülasyonda gluten duyarlılığı veya çölyak hastalığının prevalansı, maya intoleransından çok daha yüksektir. Verilere göre genel nüfusun yalnızca %1,4'ünde Saccharomyces maya alerjisi bulunurken, dünya genelinde nüfusun %5'inde glutenle ilişkili bozukluklar bulunuyor.

Maya alerjisine ne sebep olur?
Çoğu durumda, mannoproteinler ve glikosile edilmiş proteinler gibi glikoproteinler, mayada bulunan ana alerjenik proteinlerdir. Bu proteinlerin tanınma ve bağışıklık sistemini uyarma yetenekleri nedeniyle histamin ve diğer inflamatuar aracılar salınabilir.

Maya alerjisinin etkileri ve belirtileri nelerdir?
Maya alerjisi belirtileri kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir. Gıda alerjisi semptomlarının yoğunluğu, kurdeşen ve dudak şişmesi gibi küçük semptomlardan, anafilaksi gibi ölümlere neden olabilecek ciddi semptomlara kadar değişebilir.
Bununla birlikte bugüne kadar, Dünya Sağlık Örgütü/Uluslararası İmmünolojik Çalışmalar Birliği Alerjen İsimlendirme Alt Komitesi (WHO/IUIS) tarafından S. cerevisiae için herhangi bir alerjenik molekül tanımlanmadı ve resmi olarak yayınlanmadı.
Gıdalarda en yaygın olarak kullanılan Saccharomyces cinsinin mayalarına maruz kalma durumunda hassasiyeti olan kişiler aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilir:

  • Solunum: öksürük, sinüslerde tıkanıklık, gözlerde kaşıntı ve nefes almada zorluk.
  • Kutanöz: atopik dermatit, kronik ürtiker.
  • Fırıncı mayası aşırı duyarlılığı nedeniyle anafilaksi nadiren bildirilmektedir.

Ayrıca Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji, havadaki alerjenleri hayatı tehdit eden alerjik tepkilerle ilişkilendiren hiçbir sağlam kanıt bulunmadığını ve başta farklı bir mikroorganizma türü olan küfler olmak üzere solunan mayanın alerjik tepkilere yol açma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Diyet mayasına karşı şiddetli alerjisi olan kişilerde bile bir yanıt.

Mayaya alerjiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Mayaya alerjiniz olduğuna inanıyorsanız doktorunuzla konuşmanız ve doktorunuzun maya alerjiniz olup olmadığını belirlemek için size çeşitli testler sunabilmesi önemlidir.
Mayayı veya maya içeren bir gıdayı tükettiğinizde yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, bu durum maya alerjiniz veya maya intoleransınız olduğunu gösterebilir.
Küf gibi diğer mantarlara alerjisi olan kişiler sıklıkla mayaya karşı da değişen derecelerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.

Maya alerjisinin tedavisi
Kişinin öncelikle maya alerjisi tanısı alması ve daha sonra maya alerjisinin veya intoleransının şiddetine göre en uygun tedavilerin neler olduğunu doktorlarıyla görüşmesi hayati önem taşır.Artık maya alerjileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi biliyor olmalısınız ve mayanın ABD veya AB'de önemli bir alerjen olarak kabul edilmediğini bilmelisiniz. Yine de maya alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız ilk adım doktorunuzla konuşmaktır