Yemek pişirmede kullanılan maya türleri, her ikisi de tatlandırıcı olarak ve tariflere sağlıklı bir katkı sağlamak için kullanılan besleyici maya ve maya özütüdür. Bira yapımı için iki tür maya kullanılır; biri bira yapımı için, diğeri ise lager yapımı için. Fırıncılıkta kullanılan fırıncılık mayası veya mayası, aktif kuru, taze (veya kek), sıvı ve hazır gibi çeşitli formlarda mevcuttur. Maya temel olarak canlı bir organizmadır ve fermantasyon süreci gıdaya/unlu mamullere taze bir tat ve doku sağlar.

Maya, sıvı ve şekerle birleştiğinde hamurun kabarmasını, esnemesini ve genişlemesini sağlar. 1.500'den fazla maya türü vardır, ancak pişirme ve fırınlama amacıyla yaygın olarak kullanılanı, fırınlanmış ürünlere yumuşak, havadar yapı ve biraya kabarcıklılık veren saccharomyces cerevisiae'dir . Mayanız bittiğinde ve daha fazlasını almak için mağazaya koşmak istemediğinizde çözüm mutfağınızda olabilir. En iyi maya ikameleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

1. Karbonat ve Limon Suyu (Asit) Maya, un, su ve şekerin birleşimi karbondioksit açığa çıkarır, bu da karbondioksit açığa çıkarır ve ekmeğin kabarmasını sağlar. Kabartma tozu ve limon suyunu birleştirerek aynı sonuçları, yani karbondioksiti serbest bırakarak hamurun yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

Nasıl yapılır: Kabartma tozunu 1:1 oranında alın (kabartma tozunu mayayla değiştirin) ve limon suyunu (50-50) ekleyin ve iyice karıştırın. Tarifte 2 çay kaşığı maya gerekiyorsa, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı asit kullanın. Asitiniz olarak ayran, tartar kreması veya eşit miktarda sirke ile karıştırılmış süt kullanabilirsiniz.

Not : Reaksiyonun düzgün çalışması için, son malzemeler eklendikten hemen sonra hamuru fırına verin. En iyi sonuçları elde etmek için taze kabartma tozu kullanın.

2. Kabartma Tozu Kabartma tozu ve bir asitin birleşimi olan kabartma tozu çoğu evde mutfakta kullanılan bir malzemedir. Kabartma tozu, maya gibi bir mayalama maddesi görevi görür ve ısı ve sıvı ile reaksiyona girerek çalışır.

Kabartma tozu ısıya veya sıvıya maruz kaldığında hızlı reaksiyona girdiğinden hamurun kabarması için ek süre gerektirmez. Nasıl yapılır: Mayayı bire bir oranında kabartma tozu ile değiştirebilirsiniz. Bu maya değişimi en iyi krep, mısır ekmeği, bisküvi ve keklerde işe yarar.

Not : Kabartma tozu, unlu mamullerin çabuk kabarmasına neden olsa da maya kadar değildir. 

3. Ekşi Maya Başlangıç

Ekşi mayalı ekmek pandemide çok popülerdi; evdeki fırıncılar dindar bir şekilde ekşi mayalı ekmek pişiriyor ve bu ekmek bunu COVID-19 pişirme çılgınlığı listesine ekliyor. Ekşi maya başlatıcı doğal olarak oluşan maya içerir ve un ve sudan yapılır. Ekşi maya başlangıç ​​maddesinin kullanılması, mayanın doğal fermantasyon sürecinde üretilenle aynı keskin bir tat bırakacaktır .

Nasıl yapılır: 2 çay kaşığı bir paket maya yerine 1 bardak (300 gram) ekşi maya başlangıç ​​maddesi kullanın. Ekşi maya başlatıcıyla yapılan fermantasyon, hazır mayayla aynı şekilde çalışır.

Ekşi mayalı başlangıç ​​nasıl yapılır?

Ekşi maya başlangıç ​​yapmak için gereken toplam süre 5 gündür (minimum) ve yapıldıktan sonra günlerce saklayıp kullanabilirsiniz.

Malzemeler : 2 ½ su bardağı (600 g) çok amaçlı un ve 2 ½ su bardağı (600 ml) su.

Talimatlar:

1. Gün : ½ bardak un ve ½ bardak suyu büyük bir cam kapta birleştirin ve üzerini streç film veya temiz pamuklu bir bezle örtün ve oda sıcaklığında dışarıda bırakın.
2. Gün : ½ su bardağı un ve ½ su bardağı su ekleyip iyice karıştırın. Gevşek bir şekilde örtün ve oda sıcaklığında bırakın.
3. Gün : 2. gündeki adımları tekrarlayın (içinde yeterli miktarda kabarcık olmalıdır).
4. Gün : 2. gündeki adımları tekrarlayın; unun ekşi bir kokusu ve daha fazla kabarcığı olacaktır.
5. Gün : 2. gündeki adımları tekrarlayın ve bu güne kadar kullanmaya başlayabilirsiniz.

Not : Ekşi mayanızı 5. günden sonra da korumak için, buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.